Az aranyér típusai, osztályozása, a műtétről, a terápiás módszerekről, a Barron-féle gumigyűrű ligatura, az infravörös photo koaguláció, az injekció terápia (szkleroterápia), mellékhatások, kockázatok, hatékonyság.

Aranyér, korunk civilizációs betegsége

Mi az aranyér?

Az aranyér egy megduzzadt vérér, a végbélnyílásnál és a végbél alsó részén. Nyomás hatására kitágul, hasonlóan a lábban található visszerekhez. Az aranyér korunk egyik civilizációs betegsége. 50 éves korára átlagosan minden második ember megtapasztalja az aranyér okozta fájdalmakat. A férfiak veszélyeztetettebbek, a betegség leggyakrabban 45 és 65 éves kor között alakul ki. Ugyanakkor terhes nőknél is nagyon gyakori. A szülés jelentős igénybevételt jelent az erek számára, ekkor is kialakulhat valamilyen fokú kóros elváltozás a végbél vérerében.

Mitől alakul ki, és mik a hajlamosító tényezők?

-A betegség hajlama öröklődik, ezért sokkal gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek a szülei is szenvedtek aranyértől.
-A túlsúlyosság,
-a sok állás,
-a gyakori emelgetés (pl. súlyemelőknél, body building-eseknél) is súlyosbíthatja az aranyér állapotát.
-A terhes nők különösen veszélyeztetettek, és a szülés közben az erőlködéstől is megjelenhet.
-a betegség kialakulását segíti a székrekedés,
-a hasmenés,
-a mozgásszegény életmód,
-a helytelen táplálkozás (rostszegény étrend, csípős, fűszeres, zsíros ételek).
-Néhány gyógyszer mellékhatása (pl. vastartalmú készítmények, vízhajtók, depresszió-, psychozis elleni, erős fájdalomcsillapítók, hashajtók).
-A korral együtt jár a szövetek gyengülése, ami szintén segíti a betegség kialakulását.

Típusok és osztályozás

A betegség helye szerint külső és belső aranyérről beszélünk.A belső aranyér fogalma a végbél belső részén levő vénákat foglalja magában. A belső aranyér általában nem okoz fájdalmat, de fájdalommentesen vérezhet. Néha a belső aranyér annyira megnyúlik, hogy kidudorodik az ánusznál, ez a végbél süllyedéses elváltozása. A süllyedéses aranyér magától visszahúzódhat, vagy a beteg magának is vissza tudja nyomni. Ha az aranyér kidudorodik a végbélnyílásból, nem húzódik vissza, és a beteg magának sem tudja visszatolni, akkor komoly fájdalmakat tud okozni.

A belső aranyér osztályozása súlyossága szerint:

-Első fokú nodus: az aranyér nem dudorodik ki a végbélből.

-Másod fok: székelés közben „kijön” az aranyér, de később magától visszahúzódik.

-Harmad fok: székelés közben kidudorodik az aranyér, de manuálisan visszatolható.

-Negyed fok: az aranyér mindig az ánusz külső részén van, és nem tolható vissza a végbélcsatornába.
A külső aranyér fogalma az ánusz külső részén levő vénákat foglalja magában. A külső aranyér gyakran fájdalmas, mert itt nagyon sok az érző ideg. Ha vércsomó alakul ki, akkor trombotizált nodusról beszélünk, ilyenkor egy lágy rög tapintható a végbél szélén. Ez a fajta trombózis nem okoz embóliát. A külső aranyér erőlködéstől, dörzsöléstől, vakarástól vérezhet. A kis külső aranyér általában tünetmentes.

Kezelések

A megfelelő kezelés megválasztása az aranyér méretétől függ. Az aranyeresség kezelhető házi gyógymódokkal (ülőfürdő, kenőcsök stb.), hagyományos módszerekkel és műtéttel.

A fixatív módszerek célja, hogy csökkentsék az aranyérbe jutó vér mennyiségét, ami az aranyér méretének csökkenéséhez, vagy sorvadásához vezet. Ezekkel a hagyományos (nem sebészi) módszerekkel a legtöbb kisméretű aranyér gyógyítható, de néha gyógyulást lehet elérni súlyosabb esetekben is. Fixatív módszerek közé soroljuk a Barron-féle gumigyűrű ligaturát, a szkleroterápiát (injekció terápia) és a koagulációs terápiát, ami történhet lézerrel, hővel, vagy elektromossággal.

Az aranyerek sebészi úton történő eltávolítása a legeredményesebb módszer a súlyosabb aranyerek kezelésére. Kisebb aranyereket is szoktak műtéttel orvosolni akkor, ha a páciensnél több aranyér van jelen, ha a vérzés nem múlt el más kezelési módok hatására, vagy ha a beteg külső és belső aranyértől egyaránt szenved.

Néhány kezelési módszer effektívebb, de ugyanakkor fájdalmasabb is, míg a másik kevésbé fájdalmas, de a hatékonysága is kisebb. A különböző kezelések nyomán kialakuló mellékhatások és az újból kialakuló aranyér veszélye változó.

A vonatkozó ellenjavallat a belső aranyér hagyományos kezeléseinél a bélgyulladás előfordulása, a végbél-előesés, fertőzéses betegségek, immunhiány, véralvadási zavar, terhesség. Közvetlenül szülés után sem javasolt a terápia megkezdése.

Kapcsolódó cikkek:
Barron-féle gumigyűrű ligatura
Szkleroterápia (injekció terápia)
Koagulációs terápia
Aranyér műtét