Az aranyér típusai, osztályozása, a műtétről, a terápiás módszerekről, a Barron-féle gumigyűrű ligatura, az infravörös photo koaguláció, az injekció terápia (szkleroterápia), mellékhatások, kockázatok, hatékonyság.

A Barron-féle gumigyűrű ligatura

A Barron-féle gumigyűrű ligatura

A leggyakrabban alkalmazott eljárás az aranyér kezelésére a gumigyűrű ligatura. A módszert 1963-ban dolgozta ki Barron. A módszer lényege, hogy az aranyeret gumiszalaggal elkötik, ezzel elvágva a vér útját az aranyérhez. Az elkötés helyén heg alakul ki, visszatartva a szomszédos vénákat, hogy kitüremkedjenek a végbélcsatornába.

Általában egyszerre egy, de legfeljebb két aranyeret kezelnek a módszerrel. 4-6 héttel a kezelés után következhet a további aranyeres elváltozások kezelése.

Mivel ez a módszer fájdalmas lehet, ezért sokan nem ezt választják. Ugyanakkor más kezelések kevesebb fájdalommal járnak, de kevésbé effektívek, és nagyobb valószínűséggel alakulhat ki újból a betegség, ami miatt a páciens sokszor ismét kezelésre szorul.

Javallat:

A Barron-féle gumigyűrű ligatura a leggyakrabban alkalmazott módszer másod-, és harmadfokú aranyerek esetén. Elsőfokú aranyér esetében a kezelés nem alkalmazható, mert ekkor nincs elég nagyságú gumigyűrűvel elszorítható szövetrész. A módszer adott esetben sikeresen alkalmazható negyedfokú betegség esetén is, de ekkor sokkal nagyobb az esélye, hogy később ismét kialakul az aranyér.

Hatékonyság:

A Barron-féle gumigyűrű ligaturát általában akkor használják, amikor az aranyér túl nagy az injekciós kezeléshez, vagy az infravörös photo koagulációhoz. Sok szakértő szerint ez a módszer a leghatékonyabb nem sebészi módszer a belső aranyerek kezelésére. A sikeres műtétek aránya magasabb mint 80 %. Ha a szimptóma visszatér a gumigyűrű kezelés után, a módszer akkor is alkalmazható ismét, de a beteg természetesen dönthet más típusú kezelés mellett is. A tünetek javulása a Barron-féle gumigyűrű ligatura után hosszabb ideig tart a többi fixatív eljáráshoz képest.

-A gumigyűrű ligatura gyorsabb, és hosszabb ideig tartó enyhülést eredményez, mint az injekciós kezelés.
-Ritkán van szükség ismételt kezelésre visszatérő panaszok miatt.
-A kezelés hatásosabb kis és közepes méretű aranyerek esetében.
-Kisebb eséllyel gyógyíthatók a nagy aranyerek.
-A Barron-féle gumigyűrű ligatura az egyik legolcsóbb, és leghatékonyabb módszer.

Kockázatok és lehetséges mellékhatások:

-Súlyos fájdalom, különösen székeléskor. A gumiszalagok túl közel lehetnek a végbélcsatorna érző idegekben gazdag területéhez.
-A végbél vérzése
-Trombotizált külső aranyér kialakulása
-Vizelés képtelenség
-Fertőzés az anális területen. Elhalásos medence szepszis ritka, de komoly szövődménye lehet a Barron-féle gumigyűrű ligaturának.

Kapcsolódó cikkek:
Szkleroterápia (injekció terápia)
Koagulációs terápia
Aranyér műtét