Az aranyér típusai, osztályozása, a műtétről, a terápiás módszerekről, a Barron-féle gumigyűrű ligatura, az infravörös photo koaguláció, az injekció terápia (szkleroterápia), mellékhatások, kockázatok, hatékonyság.

Injekció terápia (szkleroterápia)

Injekció terápia (szkleroterápia)


A szkleroterápia kis aranyerek kezelésénél alkalmazott technika. Ez a fixatív módszer olyan vegyszert használ, melynek hatására az aranyér vérellátása drasztikusan lecsökken. Az orvos a vegyszert az aranyér belsejébe fecskendezi, minek hatására az aranyér szövete elhal. Hegesedés indul meg az aranyér helyén, a végbélcsatorna falán. Az injekció terápiát ritkábban alkalmazzák, mint a többi fixatív módszert. A szkleroterápia sikeressége nagyban függ az orvos szaktudásától, tapasztalatától.

Javallat:

A szkleroterápia első-, és másodfokú nodusoknál javasolt, és nem javasolt külső aranyér esetén. Injekció terápiát használnak, ha a belső aranyér kicsi gumigyűrű ligaturához. Ezt a kezelést javasolják akkor is, ha az aranyérnél tartós vérzés jelentkezik, ha idős a páciens, vagy ha rossz az egészségi állapota műtéti beavatkozáshoz.

Hatékonyság:

Kis aranyereknél a szkleroterápia eredményessége hasonló a gumigyűrűzéshez, de a nagyobb nodusoknál nem működik olyan jól. A terápia után gyakran alakul ki újból aranyér. A kezelés ismételhető. Az injekció terápia egy hatásos rövidtávú kezelési módja a vérző elsőfokú és a korai másodfokú aranyereknek, de sok páciens további kezelésre szorul. Hátránya a magas hibagyakoriság, és a további kezelések gyakori szükségessége. Anterior aranyerek esetén nem alkalmazható.

Kockázatok és lehetséges mellékhatások:

Szkleroterápia következtében fellépő komplikációk ritkák, és többnyire attól alakulnak ki, hogy az injekciót túl mélyre adják (ez különösen férfiaknál veszélyes).

A lehetséges ritka komplikációk:
-Fájdalmas égő érzés, ha az injekciót az idegvégződésekkel teli ánuszhoz túl közel adják.
-Allergiás reakció a befecskendezett anyaggal szemben.
-Nyílt seb kialakulása a nyálkahártyán
-Vizelet retentio (vizelési nehézség)
-Epididymoorchitis (a herék gyulladásos betegsége)
-Az anális terület gyulladása
-Férfiaknál prosztata mirígy fertőzés
-Vérzés
-Impotencia nagyon ritka, de súlyos következmény lehet

Kapcsolódó cikkek:
Barron-féle gumigyűrű ligatura
Koagulációs terápia
Aranyér műtét