Az aranyér típusai, osztályozása, a műtétről, a terápiás módszerekről, a Barron-féle gumigyűrű ligatura, az infravörös photo koaguláció, az injekció terápia (szkleroterápia), mellékhatások, kockázatok, hatékonyság.

Infravörös photo koaguláció

Infravörös photo koaguláció

Infravörös photo koagulációt, az aranyér leégetésének technikáját 1977-ben publikálta Neiger. Az infravörös photo koaguláció (más néven koagulációs terápia) kis és közepes méretű aranyerek esetén alkalmazott eljárás. A kezelés közben az orvos egy olyan eszközt használ, mely intenzív infravörös fényt bocsát ki. A fénykezelés helyén hegesedési folyamat indul be, ami elzárja az aranyér vérellátását. Az aranyér elhal, a végbélcsatorna falán egy heg marad a helyén. Egyszerre egy aranyér gyógyítható koagulációs terápiával, további aranyér kezelése 10-14 nappal később kezdődhet.

Komplikációk kialakulásának veszélye kisebb, mint az injekciós terápiánál, de hatásfokuk hasonló. Általánosságában elmondható, hogy az infravörös photo koaguláció drágább a szkleroterápiánál.

Az eredmények nem süllyedéses aranyerek esetében azt mutatják, hogy ez jobb módszer az injekciós terápiánál. Kisebb mértékű a beavatkozás, kevésbé függ az orvos technikájától, nincsenek rossz helyre beadott injekciók következtében kialakuló káros következmények. Bár a nagyobb, süllyedéses aranyerek nem reagálnak olyan jól a koagulációs terápiára, mégis egy biztonságos, gyors, nem invazív alternatíva.

Javallat:

Az infravörös koaguláció széles körben alkalmazott eljárás azoknál a kisméretű belső aranyereknél, ahol a házi gyógymódok nem segítettek. Első-, és másodfokú betegség esetén alkalmazható. Süllyedt szövet kezelésére nem alkalmas. A technika öregkorban, vagy rossz egészségi állapotban is megfelelő megoldást jelenthet.

Hatékonyság:

Koagulációs terápiával a kisméretű aranyerek általában teljesen meggyógyíthatók. Nagyobb aranyerek kezelésénél inkább a gumigyűrű ligaturát használják.

Kockázatok és lehetséges mellékhatások:

A koagulációs terápia kevesebb és kisebb mértékű komplikációkat okozhat, mint a gumigyűrű ligatura, vagy a szkleroterápia. A lehetséges mellékhatások:

-Fájdalom a kezelés közben, és utána
-A végbél vérzése
-Fertőzés az anális területen
-Átmeneti vizelési képtelenség

Kapcsolódó cikkek:
Barron-féle gumigyűrű ligatura
Szkleroterápia (injekció terápia)
Aranyér műtét